Hasznos tipp

Égig érő fű

“Csak az a szép zöld gyep…”. Poldi bácsi addig, mondogatta nap mint nap, miután megtisztította az eldobált szeméttől a parkokat, és hazatérve fáradtan leült székére a bérház földszintjén, míg egyszer csak valóra vált az álom, és láss csodát befüvesedett a lakóház udvara. A nyári meleg napsütéses időben sokunknak szintén jól eshet elterülni a dús pázsiton. Ahhoz azonban, hogy ez ne csak álom maradjon, íme néhány hasznos tipp. Akinek persze nincs saját kertje, az megtalálja Budapest számos rendezett, szakszerűen gondozott parkjában, ligeteiben, vagy akár a Margitszigeten ezt az élményt. Most azonban azoknak szeretnénk segíteni, akik elhatározták, hogy befüvesítik rendelkezésükre álló saját területüket.

hasznos tipp
hasznos tipp – galéria fotó

Talaj előkészítése, föld vizsgálat

A fű hosszú élettartamához, valamint zöld megjelenéséhez elengedhetetlen a jó minőségű föld biztosítása. Néhány egyszerű vizsgálat után könnyedén megállapíthatjuk a talaj szerkezetét. Hajtsuk végre a következő lépéseket!

– Ásónyom mennyiségű földet helyezzünk egy nagyobb befőttesüvegbe.
– Öntsünk rá vizet, rázzuk össze, és hagyjuk ülepedni, majd másnap nézzük meg.

Ha megfelelő a termőföld, akkor a vele hasonló tulajdonságú agyag lesz jelen.

Talajproblémák

Nagy probléma, ha a föld nélkülözi valamelyik létfontosságú alkotóelemét. Kész kerteknél drága pótolni utólagosan.

– Ha túl sok homokot tartalmaz a föld, akkor pedig nehezen tartja meg a vizet. Mint minden jóban van valami rossz és fordítva, itt hátrány az, hogy a föld tápanyagtartalma igen csekély, előny viszont az, hogy nagyon nehezen tömörödik össze. Az ilyen földbe vetett fű színe sárga lesz, a gyep idővel kiritkul.

– Ha túlságosan agyagos a föld, akkor a fű oxigén hiányában elpusztul, mivel az agyagos földben a víz nem tud elszivárogni, ennek következtében a gyökerek folyamatosan áznak, majd rothadásnak indulhatnak. Az eredmény hasonló, ritkulni kezd a fű és megindul a gyomosodás.

– Az altalajban jelenlévő túlzott homok mennyiségnél, gyorsan elszivárog a víz. A talajból kimosódnak az ásványi anyagok, és csökken a föld tápértéke. Ha viszont túl sok az agyag, akkor a víz megáll, és esős időben feltöltődik, mint egy úszómedence, és a fű gyökerei eláznak, majd szétrohadnak, vagy megbetegszenek, és begombásodnak.

HASZNOS TIPP – Ha nagyon agyagos összetömörödött a talaj, akkor a szerkezetet lazítani lehet 0,1-es szemcseméretű mosott homokkal lehet. Ha túl sok a homok, akkor gomba trágyával, és/vagy alginittel – amely egy természetes eredetű, bányászott, magas ásvány-és humusztartalmú talajjavító – lehet feljavítani a homokos talajt. A hozzáadott tápanyagot alaposan össze kell dolgozni a már meglévő termőfölddel. Ha szükséges, a területre ezután újabb termőföld réteget lehet leteríteni.

Talajjavító anyagok

Komposzt

– Növényi hulladékból előállított magas tápanyag tartalmú anyag. Előállítása a zöld nyesedék és zöld hulladék felhasználásával történik. A felhasználható zöld hulladék alapanyagnak szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Komposztálható az a mezőgazdasági és kerti hulladék, amely gyümölcs-, vagy zöldségmaradékokból, szalmás szárrészekből, kaszálékból, levágott ágakból vagy fűnyesedékből áll.

HASZNOS TIPP – Tilos a komposztálható hulladékok közé tenni fertőzött, beteg növényeket, állati ürüléket, nem lebomló, illetve szintetikus anyagokat, mint követ, cserepet, üveget, fémet, műanyagot, papírt és vegyszerrel kezelt fát.

A komposzt előnyös tulajdonságai:

– természetes tápanyag utánpótlás a növények számára
– talajszerkezet javító hatású, és javítja a talaj levegőháztartását
– lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét
– sötét színe miatt elősegíti a talaj gyorsabb felmelegedését, ezzel segítve a gyorsabb csírázást
– jelentős a vízmegkötő képessége, így jobban tartja a vizet a nyári melegben
– pozitív hatású és elősegíti a talajban lakó élőlények aktivitását

Tőzeg

– A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a szárazföldi humuszképződés terméke. A tőzeg víz által borított és levegőtől elzárt körülmények között, elhalt növényi részekből képződik. A tőzegképződésre alkalmas élőhelyek a lápok. A tőzeg kialakulásához a lefolyástalan területek, holtágak, sekély tavak vagy patakpartok alkalmasak, ahol a korábban szabad vízfelületet részben vagy egészben vízi növényzet, hínár, sás, nád, gyékény, és gyakran mohák, páfrányok nőtte be.

Folyékony mész

– Nagyon magas koncentrációjú anyag, mely a föld pH értékének növelésére szolgál. A talaj savasságának javítására és termékenységének fokozása céljából folyékony mész kijuttatása javasolt. A gyepnek nem megfelelő pH érték rontja a tápanyag felvételt és ezért a gyep minőségi romlásához, gyomosodáshoz, mohosodáshoz vezet. A folyékony mész kijuttatásával a savanyú pH-értéket megváltoztathatjuk lúgos pH értékű közeggé.

Reméljük sikerül majd sok hasznos tipp közül választania minden kedves olvasónknak, a szép zöld gyep eléréséhez. Fontos még az öntözés biztosítása is! Itt válogathat kedvére: Öntözőrendszerek

Legyen szüksége bármilyen anyag kiszállítására (termőföld, töltőhomok, homok, kavics, kulé, murva, stb.), billencses autóinkkal állunk rendelkezésére kertészkedőknek, füvesítőknek, és mindenki másnak is.
Email: info@epitoanyagszallitas.hu
Web: www.epitoanyagszallitas.hu
Telefon: +36 30/352-32-44 (H-SZ: 06:00-18:00)
Szállítási terület: Budapest és Pest megye