Homokszobrászat

Homokszobrászat avagy homok a szélben

Felnőttként is jó buli lehet a homokozóban eltöltött idő, pláne, ha ez tehetséggel párosul, és a homokot művészi szinten tudjuk formázni. A homokszobrászat mára komoly versenyszámmá nőtte ki magát a világ számos strandján, tengerpartján. Sőt rendszeres látványeleme nyári rendezvényeknek is. Most adunk egy kis ízelítőt ebből az érdekes világból.

homokszobrászat - star wars
homokszobrászat – star wars

Fáraók is szerették!

Már az ókorban is alkalmazták a homokvárépítést, igaz akkoriban elsősorban a megépítendő építményeket modellezték le segítségével. Egyiptomban szinte minden építkezést egy homok makett készítése előzött meg.

homokszonrászat
homokszobrászat – fáraók

Manapság már persze nem újdonság, hogy ebből is tartanak világbajnokságot. Az első amolyan nyílt megmérettetés, a hatvanas évek derekán Amerikában került megrendezésre.

homokszobrászat - erő
homokszobrászat – erő

Milyen a jó homok?

Gyerekkori emlékeinket felidézve talán beugrik mindenkinek, hogy a nagy mennyiségű víz hozzáadása a homokhoz nem túl szerencsés, az így kapott változatot hívjuk sárnak. Ennek ellenkezője azonban, ha rendkívül keveset, ilyenkor pedig szétporlik. Naná, hogy ezt is kikísérletezték már. Az ideális arány, ha pontosan 1% vizet tartalmaz az adott homokmennyiség. De itt még nincs vége, mert az sem mindegy, hogy milyen az a homok. A legjobb bányákból HOMOKSZÁLLÍTÁS ITT, a legjobb minőségű homokot szállíttatják általában a versenyek helyszínére. Utána pedig tömörítik, majd préselik, közben vizezik a legjobb tapadás elérése érdekében. Ez után már csak a megfelelő művészeket kell összeverbuválni, és indulhat is a szobrászkodás.

homokszobrászat - kastély
Egy világbajnok homokszobrász