Fűszernövény az erkélyen

Ha nincs kertünk, vagy hétvégi telkünk, akkor sem kell lemondani a  növények nevelgetéséről-pátyolgatásáról. A választéknak csak a fantáziánk, no meg a pénztárcánk szab határt. Szinte minden fűszernövény termeszthető edényben, ha figyelembe vesszük az igényeit.

fűszernövény - galéria
fűszernövény – galéria

A pangó víz elvezetésére terítsünk homokkal kevert kavics-vagy agyaggyöngy-réteget az edény aljára és ne feledkezzünk meg a rendszeres tápoldatozásról sem. A világos keleti és nyugati ablakok a legmegfelelőbbek a növényneveléshez, a déli ablakokat inkább télen vegyük igénybe, nyáron a perzselő déli napfényt szinte egy növény sem képes elviselni. A legkisebb erkély is alkalmas arra, hogy a virágokon kívül fűszereket, sőt, néhány zöldségfélét, vagy akár gyümölcsöket neveljünk, de ha még erkélyünk sincs, akkor sem kell elkeseredni: az ablakpárkányon elhelyezett ládákban is megterem sok minden. Aki már próbálta, bizonyára egyetért a magállapítással, hogy a friss fűszernövényekkel készített étel összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a szárított, gyakran tartósítószerrel, ízfokozóval, egyéb kemikáliákkal kezelt, fűszert tartalmazó fogás.

Neveljük magunk!

Illatos növényeket nevelni nem ördöngösség, bárki megpróbálkozhat vele. A kalandvágyóbbak elkezdhetik a magról nevelést, bár ez a módszer inkább azoknak javasolható, akik egy fajta növényből kívánnak többet nevelni, vagy akik kedvet éreznek a kísérletezéshez. Ha vegyes fűszerkertet szeretnénk, akkor célszerűbb megvásárolni a palántákat. A szupermarketekben kapható csenevész növénykék helyett jobb, ha kertészetekben vagy a piacon keresgélünk, esetleg kerttulajdonos barátainkat környékezzük meg szaporítóanyagért. A növények számára megfelelő edények alakja és mérete változatos lehet, de törekedjünk rá, hogy harmonizáljon a lakásunk, a ház stílusával. Részesítsük előnyben a természetes anyagokat! Cserép, agyag, kerámia, fa, fűzfavessző, kő…

Jó szomszédok

Ügyeljünk rá, hogy hasonló igényű növények kerüljenek közös ládába vagy cserépbe: a meszes, szegényebb talajt és a napfényt kedveli a kakukkfű (sok fajtája van, érdemes kipróbálni a citromillatú és tarka levelű változatokat is),
a levendula (nemcsak illatosít, de zsenge leveleit használhatjuk mártásokba, virágjából teát főzhetünk, és a baracklekvárba is finom) a rozmaring, és a zsálya. A gazdagabb talajt és a délutáni napsütést ked ve li
a bazsalikom, oreganó, citromfű, tárkony. A metélő petrezselyem, metélőhagyma egész évben termeszthető,
a zeller is jó szolgálatot tesz, ha a gumóját a földben hagyjuk és csak a leveleiből csipegetünk az ételekhez. A mentával
mentával vigyázzunk: érdemes külön cserépben nevelni, mert hihetetlenül szívósan terjeszkedik, rövid idő alatt átveszi az uralmat a virágládában a szomszédai rovására. Gondoljunk a télre is! A fűszernövényeket különféle módokon tartósíthatjuk a téli hónapokra: szárítással, fagyasztással, sózással, de készíthetünk fűszerolajokat, eceteket is. A szárításhoz legalkalmasabb a közvetlenül virágzás előtt álló növény; a reggeli, délelőtti órákban szedjük le
a leveleket. Ilyenkor magas az illóanyag tartalom, a növény erős és teljesen kifejlett. Szellős, árnyékos helyen, csokorba kötve szárítsuk a fűszert, majd tegyük el jól záródó üvegbe, sötét helyre. A fagyasztás történhet adagonként, jégkockatartóban vagy kis fóliatasakokban. Kiolvasztás után gyorsan használjuk fel a növényt, mert hamar elveszti az ízét, megpuhul, elázik. A sózással tartósítás is ősi módszer, mint a szárítás. Ilyenkor a felaprított fűszernövényeket egy jól záródó üvegben sóval rétegenként lerakjuk, (a legfelső réteg só legyen!) lekötjük és hűvös helyen tároljuk. Felhasználáskor természetesen számolnunk kell a keverék sótartalmával ha az ételt ízesítjük.

Gyógyít is!

A különböző fűszernövényeknek gyógyhatása is ismert, így akár frissen, akár tartósítva a házipatika értékes elemei
lehetnek.Megfázásra, köhögésre jó a kakukkfű, ánizs, rozmaring, zsálya teája. A levendula, majoranna, citromfű nyugtató, idegerősítő hatású. Az édeskömény kiváló puffadás, gyomorgörcsök ellen. A menta gyomorerősítő, élénkítő hatású, mint a bazsalikom, oregano, borsikafű. A zsálya fertőtlenítő hatásáról is ismert: a középkorban a piacokon a zsálya leveleibe csomagolták a húst, így hűtés hiányában is frissen maradt.